Op zoek naar een passende baan?

Startersbeurs in het voordeel van jongeren en werkgevers

Startersbeurs in het voordeel van jongeren en werkgevers

Wethouder Willem de Jager heeft een bezoek gebracht aan twee jongeren en hun werkgevers, die een werkovereenkomst met elkaar zijn aangegaan in het kader van de Lelystadse Startersbeurs.


De Startersbeurs is een stimulans voor afgestudeerde jongeren die nog geen baan hebben kunnen vinden, zie ook: www.startersbeurs.nu/lelystad. De wethouder werd enthousiast ontvangen door werkgever Yorick Lindeman van Hanzewerk en starter Naomi Ruben en vervolgens door werkgever Lizette de Kam van het Agora Theater en starter Guido Stoop.

Hanzewerk: ‘Iemand alleen werkervaring laten opdoen is niet ons doel’
Naomi Ruben kon na het afronden van haar MBO niveau 4 opleiding Officemanagement niet makkelijk aan een baan komen. Ze kreeg afwijzing na afwijzing, totdat ze een brutaal plan bedacht. “Ik zag een vacature op internet bij Hanzewerk waarvan de sluitingsdatum op een vrijdag was. Daar heb ik op gereageerd en vervolgens ben ik donderdag al even bij Hanzewerk langs gegaan om mijn sollicitatie toe te lichten.” Yorick Lindeman: “Dat was een goede zet van Naomi, zulk initiatief kan alleen maar beloond worden. Het toont aan dat jongeren net dat stapje extra moeten zetten om zichzelf bij de werkgever in de kijker te spelen. Ik heb haar direct de website van de Startersbeurs laten zien en haar vervolgens de tijd gegeven om over deze constructie na te denken. De volgende dag belde ze al op dat ze het wilde doen.”

Naomi vond aanvankelijk de 500 euro die ze met de Startersbeurs verdient wel een struikelblok, maar ze vond het opdoen van werkervaring toch belangrijker dan thuis op de bank blijven zitten. Naomi: “Het is een voordeel dat ik nog bij mijn ouders woon, ik kan mijn vaste lasten er prima van betalen.” Yorick Lindeman is blij met Naomi: “Het is niet mijn bedoeling haar alleen werkervaring te laten opdoen, als het van beide kanten bevalt krijgt ze ook de kans om na de zes maanden Startersbeurs daadwerkelijk in dienst te komen. Daarom mag ze bijvoorbeeld nu al een opleiding tot intercedent doen. Naomi heeft haar roeping bij Hanzewerk wel gevonden: “Ik deed een secretariaatopleiding, maar wil nu heel graag intercedent worden.”

Agora theater: ‘Een starter staat ten opzichte van een stagiair sterker in zijn schoenen’ Guido Stoop heeft de HBO-opleiding International Communication & Media in Utrecht gedaan en kwam via een vriend op het spoor van de Startersbeurs. Ook Lizette de Kam van het Agora Theater kwam door iemand uit haar netwerk op het idee om een jongere via de Startersbeurs in dienst te nemen. Lizette de Kam: “Wij werken eigenlijk altijd met een stagiair, maar voor deze periode kon ik – ongelooflijk maar waar – geen stagiair vinden. Guido en ik kwamen via ons netwerk met elkaar in contact en zo is de werkovereenkomst ontstaan. Ik merk wel verschil met een stagiair. Iemand die zijn opleiding al heeft afgerond staat zekerder in het werk en neemt meer initiatief.

Guido: “Het werk sluit erg goed aan bij mijn opleiding. Ik zit er nog maar net, maar ik mag meteen al de publiciteit van de ‘Ladies night’ op me nemen en dat is erg leuk. De 500 euro die ik met het werk verdien zie ik als een investering in mijn toekomst. Hier doe ik naast werkervaring ook een netwerk op.” Guido gaat er niet van uit dat hij uiteindelijk bij het Agora Theater kan blijven: “Het theater moet bezuinigen, dus er is niet automatisch plek voor een nieuwe werknemer, maar ik ben al blij met de werkervaring die ik opdoe op deze bijzondere werkplek.”

Met de Startersbeurs meer werkervaring!
De Lelystadse Startersbeurs is een zetje in de rug voor jongeren die een diploma hebben op MBO niveau 3 of 4 of die afgestudeerd zijn aan het HBO of WO en die nog geen baan hebben kunnen vinden in deze economisch moeilijke tijden. Jongeren gaan hiervoor zelf op zoek naar een voor hun interessante werkgever en maken zelf afspraken via de website www.startersbeurs.nu over hun contract. Een starter in dienst nemen kan voor zes maanden en het kost een werkgever slechts 100 euro in de maand. Hiermee heeft de werkgever een goed opgeleide werknemer tot zijn beschikking. De beurs wordt betaald door de gemeente Lelystad en bedraagt 500 euro per maand voor de jongere. De 100 euro per maand die de werkgever bijdraagt wordt voor de starter gespaard en van het eindbedrag kan de jongere nog een cursus of training betalen, gericht op competenties, om zo nog beter voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt.

 

Zie hier ook de uitzending van Omroep Flevoland.

Auteur FlevoPost
Publicatiedatum 23-11-2014 0:00
Share: