Op zoek naar een passende baan?

Wat trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?


Dit is natuurlijk een beetje een lastige vraag, omdat dit afhankelijk is van het bedrijf waar je solliciteert. Daarom proberen we het zo algemeen mogelijk te houden.
Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er bij binnenkomst eerst gekeken naar het uiterlijk. Dit is de eerste indruk die het bedrijf van jou krijgt.

Er is natuurlijk een verschil of je solliciteert op een functie in een winkel, op kantoor of in een magazijn. Pas je kleding aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Ga je bijvoorbeeld solliciteren in een kledingwinkel van een bepaald merk, draag dan geen kleding met het merk van de concurrent zichtbaar. Ga je solliciteren op kantoor waar een pak of rok verplicht is, houd je hier dan ook aan. Ga je solliciteren in een magazijn, kleed je dan vooral praktisch.

Schoon en fris
Belangrijk is in ieder geval dat je schone kleren draagt. Hiermee bedoelen we dat er geen vlekken in je kleren zitten en dat je kleding fris ruikt. Kleding met gaten of loszittende stiksels zijn ook niet geschikt om te dragen naar een sollicitatiegesprek. Zorg dat je kleding gestreken is.
Ook heel belangrijk zijn je schoenen. Zorg dat deze schoon zijn en gepoetst. Schoenen met afgetrapte zool of afgebroken veters kunnen een slordige onverzorgde indruk wekken.

Af te raden
Er zijn een aantal kledingstukken die af te raden zijn bij een sollicitatiegesprek. Dit zijn bijvoorbeeld kledingstukken met drukke prints en veel kleur, veel sieraden en een diepe decolleté en sportschoenen met witte sportsokken. Zorg ervoor dat kleding goed past. Dit betekent dat kleding niet te klein of te strak mag zitten maar ook niet een aantal maten te groot.

Voel je prettig met wat je draagt
Het belangrijkste is dat jij je er fijn in voelt. Het is prettig als jij je gemakkelijk voelt met wat je aan hebt. Dit straal je dan ook uit. Loop je nooit op hakken? Doe dit dan nu ook niet. Kies dan voor de schoenen waar je prettig op loopt.

Nog even op een rijtje

  • Kleding zonder vlekken en gaten
  • Fris ruikende kleding
  • Kleding zonder kreukels
  • Kies kleding waar je je prettig in voelt
  • Kleding die past bij het bedrijf waar je gaat solliciteren